1-3 dagars leverans, Inom Sverige: Fast fraktkostnad 69kr, Fri frakt över 2000kr

Priser inkl. moms
Sortera efter
Produktnamn˄˅
Pris˄˅
Tillagd˄˅
VISAR 1-24 (104)1 2 3 ... 5 Sista 100 per sida

Jeans

jeans at hepcat store lund

Det kan vara svårt att föreställa sig ett mer klassiskt plagg i garderoben än ett par bra jeans. Vi är specialiserade på raw selvage (selvedge) jeans från svenska varumärken som Indigofera Jeans, men också internationella varumärken som Freenote Cloth, Blue Blanket, Lee 101, Tellason, Levi's Vintage, Hen's Teeth och många fler. Vi älskar denim som material och en institution, det är ett tidlöst och passar för alla tillfällen och livsstilar. Med vårt utbud vill vi erbjuda något för alla, det finns olika stilar, passformer och snitt för att säkerställa att vi kan hitta rätt jeans för dig - jeans som du kommer att vilja bära varje dag.

Nybörjare på denim? Inga problem, låt inte buzzorden skrämma dig. Här är en lista över termer och definitioner som hjälper dig att navigera i denimvärlden.

SELVEDGE

"Ordet 'selvedge denim' avser kanten på tyget. När det gäller denimjeans används selvedge i jeanskonstruktionen, specifikt längs sömmen som löper ner längs utsidan av jeansen (från midjan till fållen). Selvedge denim vävs med hjälp av gammaldags denim-vävningstekniker, mest autentiskt vävd på gamla vävstolar. Se färdiga selvedge-jeans. Selvedge-vävstolar var populära vid denimvävning fram till mitten av 1900-talet. Amerikanska denimfabriker började modernisera sin maskinutrustning för att öka produktionstakten när efterfrågan på denim ökade världen över. För dessa fabriker, som fokuserade mer och mer på att öka produktionen, blev användningen av gamla selvedge-vävstolar oönskade, vilket gjorde vävstolarna föråldrade på grund av deras långsammare och mindre konsekventa produktion. Men idag är selvedge mer önskvärt än icke-selvedge av två skäl: nyanserna i denim-vävtekniken själv och engagemanget för kvalitet från fabrikerna som producerar selvedge-denim. Japanska fabriker är de obestridda ledarna inom selvedge-produktionen nuförtiden. Selvedge tenderar att ha en tätare och tätare väv än icke-selvedge. Den högre densiteten ger denim en stabilare känsla. Användningen av äldre selvedge-vävstolsteknik skapar också variationer på denimytan (på grund av inkonsekvenser i vävnadsprocessen) jämfört med denim vävd på moderna vävstolar. Dessa variationer gör denim visuellt unikt och mycket önskvärt. Denimfabriker som har åtagit sig att producera selvedge förstår och värderar nyanserna och historien om denim. Med sin avancerade kunskap kommer en önskan, såväl somen självförordnad ansvarighet att skapa en överlägsen produkt. För dessa fabriker tar garnkvalitet, färgningstekniker, kvalitetskontroll, design och innovation högre prioritet än fabriker som fokuserar på kommoditetsproduktion i hög volym. Resultatet är en oemotsäglig ökning av den övergripande kvaliteten på selvedge.

Selvedge denim är speciellt eftersom det är sällsynt och dyrt, eftersom det inte kan massproduceras, och eftersom varje yard denim är en unik bit bärbar konst. Bara vik upp kanten på dina jeans eller titta in i myntfickan för att se den snygga vita och blå "självklarade kanten" (därav termen selvedge), som är "beviset" att denna denim är gjord på en skyttelväv och inte en ny massproduktionsväv.

RAW DENIM / RÅDENIM / DRY DENIM

Raw denim eller rådenim är termen för denimtyg som är obearbetat och otvättat. Raw denim (även kallad dry denim) är helt enkelt denimtyg som förblir obearbetat, obestruket och nästan orört från när det rullar av väven till när det säljs till dig. Det är denim i sin renaste form. Raw denim har vanligtvis en krispig och styv känsla och lämnar lätt spår av sin indigo-färg bakom sig när den gnids mot en annan yta - även dina händer (denna företeelse kallas crocking). Var försiktig med vad du gnider mot när du bär ett par nya raw denim jeans, du kan lämna lite blått bakom dig. En av de största fördelarna med raw denim och indigoförlusten är att de utvecklas och åldras baserat på vad du gör i dem och med dem. Varje mil du går, varje skrap på betongen, varje föremål du har regelbundet i din ficka lämnar sitt avtryck. Den mörka indigo-färgen börjar långsamt nötas bort och avslöjar den ljusa elektriskt blå och till slut den vita bomullskärnan på denim-garnen ju mer du bär dem. Vad som återstår är en helt unik plagg som formades och blektes till dig och dig ensam.

SANFORIZATION

Sanforisering är en process som används för att förminska tyget innan det används för att skapa kläder. När ett tyg har behandlats med sanforiseringsprocessen kallas det "sanforiserat" eller "förkrympt". Om denim inte är sanforiserat kallas det "osanforiserat" eller "krymper-till-passform". Men få jeans är verkligen osanforiserade (även Levi's krymp-till-passform är lite sanforiserade).

Sanforisering löser ett grundläggande problem med ofärdig denim: den eliminerar krympning. Det gör det enklare att köpa rätt storlek på jeans. Sanforiserad denim krymper cirka 2-3% (men det kan vara mer) medan osanforiserad denim kan krympa upp till 10%. Krympningen är mer märkbar i benen, som är relativt längre än exempelvis midjan. Många denim-entusiaster föredrar osanforiserad denim på grund av hur den ser ut och passar. Det som är vackert med osanforiserade jeans är att de formar sig efter din kropp på ett sätt som sanforiserade jeans helt enkelt inte gör. Det du får är en verkligt personlig passform. Vissa njuter också av den ritualiserade processen att krympa sina jeans själva.

BlueBlanket Eat Dust Clothing indigofera Lee 101 Levi's Vintage Clothing Stevenson Overall Co. Tellason